„OWOCE W SZKOLE”
Nasza szkoła bierze udział w programie: „Owoce w szkole”.
O programie
Cel programu
Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.
Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.
Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.
Geneza programu
W Unii Europejskiej nadwagę ma około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejnych 400 tys. dzieci. Ważną rolę w zwalczaniu tego problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi. Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako jedno z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych na późniejszym etapie życia.
Program został uruchomiony w Unii Europejskiej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w nim udział większość państw członkowskich UE, w tym również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).
Na czym polega program?
Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owocówi warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia.
Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:
-
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
-
świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),
-
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.
Minimum wysiłku dla szkoły – maksimum korzyści dla uczniów
Koncepcja programu została opracowana w taki sposób, aby program przyniósł jak najwięcej korzyści dzieciom, a jednocześnie nie stanowił zbyt dużego obciążenia organizacyjnego dla szkoły:
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR.
-
Kształtuje u dzieci i młodzieży nawyk regularnego spożywania różnorodnych owoców i warzyw poprzez zapewnienie uczniom bezpłatnego dostępu do owoców i warzyw, zalecanych do spożycia w codziennej diecie,
-
Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów,
-
Program stanowić może element różnorodnych inicjatyw edukacyjnych realizowanych w szkole, dotyczących prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia, w szczególności poprzez realizowane w ramach programu obowiązkowe działania edukacyjne,
-
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR
Szkoła Podstawowa im. Ks. Jana Twardowskiego w Borowinie Sitanieckiej
LP.
|
DZIAŁANIA
|
TERMIN
|
OSOBY ODPOWIEDZIALNE
|
1.
|
Upowszechnienie informacji o Programie „Owoce w szkole”:
- umieszczenie w widocznym miejscu, w pobliżu głównego wejścia do budynku szkoły europejskiego plakatu, informującego, że spożywanie owoców i warzyw jest dofinansowane przez Unię Europejską;
- zamieszczenie na stronie internetowej szkoły treści informujących o zasadach udziału w programie.
|
wrzesień
|
dyrektor szkoły,
wychowawcy klas I-III
|
2.
|
Zajęcia edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych, lekcje o tematyce prozdrowotnej.
|
po dwa zajęcia w każdym semestrze
|
wychowawcy klas I-III
|
3.
|
Zorganizowanie festynu rodzinnego „Zdrowo i bezpiecznie” - inscenizacja promująca zdrowy tryb życia.
|
wrzesień
|
dyrektor szkoły i nauczyciele
|
4.
|
„Dary jesieni”:
- wypowiedzi dzieci na temat rodzajów przetworów owocowych, sposobów ich wykonania oraz ich roli w żywieniu;
- wykonanie owocowych kompozycji ze zgromadzonych owoców pochodzących z polskich sadów;
- organizacja wystawki w kącikach przyrody;
- udział w zabawie ruchowej „Zbieramy jabłka”;
- wykonanie sałatki warzywnej.
|
październik
|
wychowawcy klas I-III
|
5.
|
Tydzień profilaktyki:
- spotkanie na temat zdrowego odżywiania
z dietetykiem;
|
październik
|
wychowawcy klas I-III
|
6.
|
Wycieczka do Gospodarstwa
Agro-Edukacyjnego „Kolorowe Ranczo”
|
październik
|
wychowawcy klas I-II
|
7.
|
Dzień zdrowego śniadania:
- wspólne wykonanie i spożycie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania.
|
listopad
|
wychowawcy klas I-III,
rodzice
|
8.
|
„Jesienią zdrowo i kolorowo”
- gromadzenie informacji na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim przed przeziębieniem, na podstawie różnych dostępnych źródeł.
|
listopad
|
wychowawcy klas I-III
|
9.
|
Warzywno-owocowe obrazy – praca zespołowa:
- wykonanie plakatu (na dużym arkuszu papieru) – technika dowolna;
- wystawa prac.
|
grudzień
|
wychowawcy klas I-III
|
10.
|
Zdrowie na talerzu:
- owocowo- warzywny poczęstunek na zebraniu z rodzicami.
|
styczeń
|
wychowawcy klas I-III
|
11.
|
Wykonanie gazetki tematycznej „Zdrowo się odżywiam”
|
luty
|
wychowawcy klas I-III
|
12.
|
„Witaminy wiosną”:
- założenie hodowli szczypiorku i rzeżuchy do bieżącego spożywania podczas śniadania w szkole.
|
marzec
|
wychowawcy klas I-III
|
13.
|
Konkurs literacki „Owoce i warzywa - lubię to!”:
- układanie i recytacja rymowanek.
|
marzec
|
wychowawcy klas I-III
|
14.
|
Spotkanie z pielęgniarką na temat zdrowego trybu życia.
|
kwiecień
|
wychowawcy klas I-III
|
15.
|
Inscenizacja promująca zdrowy tryb życia.
|
kwiecień
|
wychowawca klasy I
|
16.
|
„Żyjemy zdrowo”:
- konkurs plastyczny i wystawa prac dzieci.
|
maj
|
wychowawcy klas I-III
|
17.
|
Konkurs wiedzy o zdrowiu podsumowujący udział w programie.
|
czerwiec
|
wychowawcy klas I-III
|
Opracowała:
Anna Jarzębowska