„OWOCE W SZKOLE”
Nasza szkoła bierze udział w programie: „Owoce w szkole”.
O programie
Cel programu
Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.
Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.
Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.
Geneza programu
W Unii Europejskiej nadwagę ma około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejnych 400 tys. dzieci. Ważną rolę w zwalczaniu tego problemu może odegrać poprawa sposobu odżywiania, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości owoców i warzyw. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw na osobę, jednakże większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi. Program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” powstał jako jedno z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania dzieci oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych na późniejszym etapie życia.
Program został uruchomiony w Unii Europejskiej od roku szkolnego 2009/2010. Bierze w nim udział większość państw członkowskich UE, w tym również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%).
Na czym polega program?
Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owocówi warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia.
Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:
- 
świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki), 
- 
świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki), 
- 
soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne. 
Ponadto szkoły podstawowe uczestniczące w programie realizują skierowane do dzieci specjalne zajęcia o charakterze edukacyjnym dotyczące zdrowego odżywiania.
Minimum wysiłku dla szkoły – maksimum korzyści dla uczniów
Koncepcja programu została opracowana w taki sposób, aby program przyniósł jak najwięcej korzyści dzieciom, a jednocześnie nie stanowił zbyt dużego obciążenia organizacyjnego dla szkoły:
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR.
- 
Kształtuje u dzieci i młodzieży nawyk regularnego spożywania różnorodnych owoców i warzyw poprzez zapewnienie uczniom bezpłatnego dostępu do owoców i warzyw, zalecanych do spożycia w codziennej diecie, 
- 
Owoce i warzywa spożywane są w grupie, wśród rówieśników, co sprzyja utrwalaniu się pozytywnych nawyków żywieniowych i przełamywaniu niechęci przed jedzeniem określonych produktów, 
- 
Program stanowić może element różnorodnych inicjatyw edukacyjnych realizowanych w szkole, dotyczących prawidłowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia, w szczególności poprzez realizowane w ramach programu obowiązkowe działania edukacyjne, 
- 
Kilka wariantów udziału w programie – szkoła może wybrać najbardziej dogodną dla siebie opcję, tj.: skorzystać z usług dostawcy gotowych porcji owocowo-warzywnych lub samodzielnie je organizować i rozliczać się z ARR 
 
 
Szkoła Podstawowa im. Ks. Jana Twardowskiego w Borowinie Sitanieckiej
| LP. | DZIAŁANIA | TERMIN | OSOBY ODPOWIEDZIALNE | 
| 1. | Upowszechnienie informacji o Programie „Owoce w szkole”: - umieszczenie w widocznym miejscu, w pobliżu głównego wejścia do budynku szkoły europejskiego plakatu, informującego, że spożywanie owoców i warzyw jest dofinansowane przez Unię Europejską; - zamieszczenie na stronie internetowej szkoły treści informujących o zasadach udziału w programie. | wrzesień | dyrektor szkoły, wychowawcy klas I-III | 
| 2. | Zajęcia edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych, lekcje o tematyce prozdrowotnej. | po dwa zajęcia w każdym semestrze | wychowawcy klas I-III | 
| 3. | Zorganizowanie festynu rodzinnego „Zdrowo i bezpiecznie” - inscenizacja promująca zdrowy tryb życia. | wrzesień | dyrektor szkoły i nauczyciele | 
| 4. | „Dary jesieni”: - wypowiedzi dzieci na temat rodzajów przetworów owocowych, sposobów ich wykonania oraz ich roli w żywieniu; - wykonanie owocowych kompozycji ze zgromadzonych owoców pochodzących z polskich sadów; - organizacja wystawki w kącikach przyrody; - udział w zabawie ruchowej „Zbieramy jabłka”; - wykonanie sałatki warzywnej. | październik | wychowawcy klas I-III | 
| 5. | Tydzień profilaktyki: - spotkanie na temat zdrowego odżywiania z dietetykiem; | październik | wychowawcy klas I-III | 
| 6. | Wycieczka do Gospodarstwa Agro-Edukacyjnego „Kolorowe Ranczo” | październik | wychowawcy klas I-II | 
| 7. | Dzień zdrowego śniadania: - wspólne wykonanie i spożycie pełnowartościowego, zdrowego i pożywnego śniadania. | listopad | wychowawcy klas I-III, rodzice | 
| 8. | „Jesienią zdrowo i kolorowo” - gromadzenie informacji na temat witamin zawartych w owocach i warzywach, a chroniących przede wszystkim  przed przeziębieniem, na podstawie różnych dostępnych źródeł. | listopad | wychowawcy klas I-III | 
| 9. | Warzywno-owocowe obrazy – praca zespołowa: - wykonanie plakatu (na dużym arkuszu papieru) – technika dowolna; - wystawa prac. | grudzień | wychowawcy klas I-III | 
| 10. | Zdrowie na talerzu: - owocowo- warzywny poczęstunek na zebraniu z rodzicami. | styczeń | wychowawcy klas I-III | 
| 11. | Wykonanie gazetki tematycznej „Zdrowo się odżywiam” | luty | wychowawcy klas I-III | 
| 12. | „Witaminy wiosną”: - założenie hodowli szczypiorku i rzeżuchy do bieżącego spożywania podczas śniadania w szkole. | marzec | wychowawcy klas I-III | 
| 13. | Konkurs literacki „Owoce i warzywa - lubię to!”: - układanie i recytacja rymowanek. | marzec | wychowawcy klas I-III | 
| 14. | Spotkanie z pielęgniarką na temat zdrowego trybu życia. | kwiecień | wychowawcy klas I-III | 
| 15. | Inscenizacja promująca zdrowy tryb życia. | kwiecień | wychowawca klasy I | 
| 16. | „Żyjemy zdrowo”: - konkurs plastyczny i wystawa prac dzieci. | maj | wychowawcy klas I-III | 
| 17. | Konkurs wiedzy o zdrowiu podsumowujący udział w programie. | czerwiec | wychowawcy klas I-III | 
Opracowała:
Anna Jarzębowska