28 września obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Jabłka.
Jest to akcja prozdrowotna, prowadzona w celu zachęcenia uczniów do spożywania jabłek – jako źródła witamin oraz wyrabiania nawyku zdrowego odżywiania. Należy wspomnieć, że regularne spożywanie jabłek, może zmniejszyć ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej, choroby Alzheimera, czy astmy oskrzelowej.
Ponadto, ich gryzienie i żucie stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo.
Uczniowie w tym dniu zajadali się zdrowymi, soczystymi jabłuszkami, w klasach rozmawiali o wadze zdrowego odżywiania, przygotowywali soki jabłkowe oraz wykonali ciekawe prace plastyczne. Świętowanie tego dnia miało na celu promowanie zdrowego odżywiania się oraz zachęcanie do codziennego spożywania jabłek
Pamiętajmy, co mówi stare angielskie przysłowie: „An apple a day keeps the doctor away” – co w tłumaczeniu znaczy: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.